0
Twój koszyk:
0,00 
Koszyk
info:Twój koszyk jest pusty.

Szafy chłodnicze

Trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie profesjonalnego zaplecza gastronomicznego bez szafy chłodniczej. Każdy doświadczony kucharz wie, jak istotne jest prawidłowe przechowywanie żywności. Najrozsądniej jest zainwestować w funkcjonalny, wytrzymały sprzęt najwyższej klasy. Sprawdź szafy chłodnicze w sklepie GastroProdukt, by wybrać najlepsze urządzenia do swojego lokalu!

Nasze produkty

Szafy chłodnicze


W naszej ofercie znajdują się profesjonalne szafy chłodnicze, wyróżniające się niespotykaną solidnością i jakością wykonania. Te uniwersalne urządzenia przypadną do gustu personelowi kuchni, gdyż nie tylko są proste w obsłudze i konserwacji, ale też z łatwością dopasowują się do warunków oraz trybu pracy danego lokalu. Każda szafa chłodnicza GastroProdukt ma swoje unikalne cechy oraz funkcje. Proponujemy modele z pojedynczymi lub podwójnymi drzwiami, w różnych wymiarach. 
Szafa chłodnicza jest urządzeniem, które można spotkać wszędzie tam, gdzie znajduje się żywność. Najczęściej wykorzystuje się je w:

 

  • sklepach spożywczych, do przechowywania napojów, nabiału oraz innych produktów o krótszym terminie ważności,
  • w gastronomii, począwszy od dużych kuchni eleganckich restauracji, aż po niewielkie bary czy fast foody,
  • firmach zajmujących się przetwarzaniem żywności lub półproduktów, takich jak np. zakłady mięsne.


Szafy chłodnicze i mroźnicze, które przygotowaliśmy w tej kategorii, znajdują zastosowanie w wielu miejscach. W zależności od potrzeb można wybrać przeszklony model bankietowy do serwowania napojów lub zdecydować się na proste urządzenie o dużej pojemności, idealne na zaplecze profesjonalnej kuchni w restauracji czy jadłodajni. 

Szafa chłodnicza jest przydatna nie tylko w gastronomii. Powszechnie urządzenia te wykorzystuje się także m.in. w szpitalach, laboratoriach czy aptekach. Mogą być również z powodzeniem stosowane w przemyśle spożywczym, weterynaryjnym czy medycznym. Szafy chłodnicze łatwo da się utrzymać w czystości, a do tego pozwalają zachować odpowiednie normy pod kątem wilgotności powietrza czy określonego przedziału temperatury, dlatego można w nich przechowywać nie tylko żywność.
Wszystkie sprzęty GastroProdukt są przeznaczone dla profesjonalistów, ponieważ są:

 

  • niezawodne, 
  • wytrzymałe,
  • funkcjonalne,
  • energooszczędne, 
  • łatwe w konserwacji,
  • intuicyjne w obsłudze,
  • estetyczne.


Poznaj nasze produkty, by przekonać się, która szafa chłodnicza na napoje, warzywa, mięso itp. najlepiej sprawdzi się w Twoim lokalu. Modele dostępne w naszej ofercie wyróżniają się wysoką jakością wykonania oraz posiadają takie nowoczesne funkcje i właściwości, jak m.in.:

 

  • oświetlenie wewnętrzne LED,
  • chłodzenie z wentylatorem,
  • możliwość odwrócenia drzwi,
  • warstwę izolacyjną o grubości 70 mm,
  • cyfrowy regulator temperatury,
  • drzwi oraz obudowę zewnętrzną ze stali nierdzewnej.


W sklepie GastroProdukt Professional znajdziesz szeroki wybór szaf chłodniczych, umożliwiających bezproblemowe przechowywanie żywności w niskich temperaturach. Proponujemy urządzenia dostosowane do różnych potrzeb, w wariantach przeszklonych lub obudowanych. Poszczególne modele różnią się od siebie dokładnymi parametrami, rozmiarami oraz ilością drzwi. 


Szafa chłodnicza marki GastroProdukt Professional jest niezwykle przydatna w każdej kuchni, ponieważ nie tylko zabezpiecza żywność przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, ale też posiada grubą warstwę izolacji (min. 60 mm), która pomaga zmniejszyć zużycie energii elektrycznej. Dzięki temu sprzęt jest stosunkowo tani w utrzymaniu, a inwestycja w niego jest jak najbardziej opłacalna.
W naszej ofercie dostępnych jest wiele wariantów szaf chłodniczych, przy czym każdy model cechuje się nieco innymi właściwościami oraz funkcjami. Podstawowe modele, które można u nas kupić, to:

 

  • szafa chłodnicza dwudrzwiowa,
  • szafa chłodnicza – witryna,
  • szafa chłodnicza do napojów, 
  • szafa chłodnicza bankietowa,
  • szafa chłodnicza na warzywa,
  • szafa chłodnicza dwustronnie przeszklona.


Jak widać, opcji jest dużo, dlatego bez problemu można dopasować rodzaj urządzenia do konkretnych potrzeb. Taki sprzęt jest niezbędny w profesjonalnych kuchniach czy sklepach, ale świetnie sprawdza się także na bankietach, imprezach plenerowych i w wielu innych miejscach.


Szafy chłodnicze przeszklone


Szafy chłodnicze przeszklone pozwalają nie tylko odpowiednio przechowywać żywność, ale też dzięki nim można przy okazji efektownie prezentować wybrane produkty. Zwykle wystawia się je w sklepach spożywczych, barach, restauracjach, cukierniach czy kawiarniach, ale można też spotkać je np. w aptekach czy sklepach zoologicznych.


Szafa chłodnicza przeszklona pozwala zajrzeć do środka bez potrzeby jej otwierania, co jest niezwykle korzystnym rozwiązaniem. Przede wszystkim taka ekspozycja skutecznie zachęca gości i klientów do zakupu np. orzeźwiającego, schłodzonego napoju czy kawałka świeżego ciasta. Ogromną zaletą jest też to, że przy okazji unika się niepotrzebnych strat energii oraz wynikających z tego zwiększonych wydatków na prąd, co miałoby miejsce przy zbyt częstym otwieraniu szafy. Klienci mogą bowiem dobrze obejrzeć produkty patrząc przez szybę i sięgną do środka dopiero wtedy, gdy podejmą już ostateczną decyzję.


Dostępne w naszej ofercie modele szaf chłodniczych przeszklonych doskonale sprawdzą się w różnych miejscach. Proponujemy zarówno mniejsze, jak i większe warianty – w tym także dwudrzwiowe. Posiadamy proste, standardowe, minimalistyczne opcje idealne do sklepów, ale też np. niezwykle eleganckie, stylizowane szafy na wino, które będą wspaniale wyglądać na sali szykownej restauracji.

 

Szafa chłodnicza gastronomiczna


Szafa chłodnicza gastronomiczna, to urządzenie, które zaraz po lodówce jest najczęściej wykorzystywane w tej branży. Jednocześnie jest to sprzęt bardzo uniwersalny, które posiada podobne właściwości do lodówki, ale daje nieco większe możliwości.


Szerokie zastosowanie szaf chłodniczych nikogo nie dziwi. Urządzenia te doskonale zapewniają świeżość i przedłużają trwałość produktów oraz surowców spożywczych. Czym jednak różnią się od tradycyjnych lodówek? 


Szafa chłodnicza jest profesjonalnym, bardziej zaawansowanym urządzeniem. Posiada większą powierzchnię chłodzenia, a ponadto jest bardziej efektywna. Wszystko dzięki tzw. chłodzeniu dynamicznemu. Technologia ta pozwala nie tylko zwiększyć szybkość chłodzenia, ale również zapewnia pełną kontrolę temperatury na określonych obszarach. W przypadku lodówki różnice pomiędzy poszczególnymi poziomami są znikome, dlatego można w niej trzymać raczej jedynie jeden rodzaj produktu.


Szafa chłodnicza do gastronomii, jako że z założenia jest profesjonalnym urządzeniem chłodzącym, umożliwia efektywne chłodzenie i precyzyjną kontrolę temperatury. Jej sposób działania jest nieco podobny jak w przypadku pieca konwekcyjnego – z tą różnicą, że zimno rozprowadzane jest za pomocą wentylatorów. Dynamiczny układ chłodzenia z pompą umożliwia niemalże natychmiastowe obniżenie temperatury.


Szafa chłodnicza jest urządzeniem dosyć prostym w budowie – oferuje dużą przestrzeń zamkniętą w korpusie w kształcie prostopadłościanu. Cała konstrukcja jest oczywiście bardzo dobrze uszczelniona, a sprzęt jest wyposażony w specjalne podzespoły, takie jak m.in. czujniki temperatury czy programator temperaturowy. Dzięki temu można ustawiać tzw. strefy termiczne, które pozwalają przechowywać zróżnicowane produkty, od napojów, aż po nabiał i inną żywność szybko ulegającą zepsuciu.


Działanie szafy chłodniczej niewiele różni się od lodówki. Podobnie wygląda, a także jest wyposażona w układ chłodzący wykorzystujący specjalny gaz, czyli tzw. czynnik chłodniczy. Największą różnicą jest zaawansowany układ elektroniczny odpowiedzialny za sterowanie oraz system wentylatorów, pozwalający odpowiednio rozprowadzać zimne powietrze. 


Szafy chłodnicze do gastronomii z naszej oferty są dostępne w różnych wariantach – od prostych, mniejszych modeli, aż po ogromne egzemplarze, umożliwiające ustawienie wielu stref chłodzenia, dostosowane do przechowywania materiałów bardzo szybko ulegających zepsuciu. Zarówno w jednych, jak i w drugich budowa oraz zasada działania nie są specjalnie skomplikowane, a mimo to urządzenia są niezwykle funkcjonalne i niezawodne.


Szafy chłodnicze dwudrzwiowe


Konstruując naszą ofertę zadbaliśmy o to, aby każdy przedsiębiorca znalazł w niej odpowiedni sprzęt. Nasz asortyment odpowiada zatem zarówno potrzebom małych lokali, chcących wyposażyć się np. w szafę chłodniczą na napoje, jak również dużych restauracji, w których przechowuje się wiele produktów spożywczych. Z tego względu w GastroProdukt dostępne są również szafy chłodnicze dwudrzwiowe, a nawet trzy- i czterodrzwiowe. 


Niezależnie od tego, jaka pojemność jest Ci potrzebna, w naszej ofercie z pewnością znajdziesz interesujące Cię urządzenia. Proponujemy tak szeroki wybór modeli, że z ich pomocą optymalnie zagospodarujesz dostępną przestrzeń – w magazynie, na zapleczu czy w kuchni, ale też w lokalu lub w sklepie
Do zalet szaf chłodniczych dwudrzwiowych można zaliczyć nie tylko dużą pojemność, ale też wygodę oraz energooszczędność. Pomagają jeszcze lepiej posegregować produkty, by dało się je szybciej znaleźć, a także zmniejszą wahania temperatury i wynikające z nich straty energii, do których dochodzi przy każdym otwarciu szafy. W takim urządzeniu można w kuchni czy na zapleczu stworzyć idealne warunki do przechowywania produktów, które przy okazji będą przyjazne obsłudze.


Szafa chłodnicza do restauracji


Szafa chłodnicza do restauracji to nie tylko duże ułatwienie i przydatny element wyposażenia, ale też urządzenie, które pomaga spełnić wymogi sanitarne oraz dba o bezpieczeństwo pracowników oraz klientów. Każdy właściciel lokalu gastronomicznego bierze na siebie pełną odpowiedzialność za to, co podaje swoim gościom i jest to też odpowiedzialność prawna.


Jeśli chce się z sukcesem prowadzić restaurację, konieczne jest zachowanie odpowiednich norm higienicznych. Stąd też przechowywanie żywności jest często dość problematyczną kwestią – zepsute czy skontaminowane produkty stanowią zagrożenie zdrowia, a nawet życia. 


Istnieje kilka sposobów na to, by zachować świeżość składników na dłużej, przy jednoczesnym przestrzeganiu wszystkich norm i wytycznych. Jednym z nich jest kupowanie ich w małych ilościach, odpowiednio szacując zapotrzebowanie na jeden dzień, ale to jest niezwykle trudne. O wiele lepszym rozwiązaniem jest zakup profesjonalnego sprzętu do przechowywania, do którego wliczają się specjalne szafy chłodnicze i mroźnicze. 
Ponad 80% składników, które są wykorzystywane w przeciętnej restauracji lub lokalu gastronomicznym do produkcji dań, muszą być odpowiednio składowane. Oznacza to, że trzeba:

 

  • utrzymywać właściwą temperaturę otoczenia,
  • stosować odpowiednie pudełka/pojemniki,
  • utrzymywać określony poziom wilgotności.


Przechowywanie składników dań w powyższy sposób to nie tylko gwarancja zachowania świeżości, ale również walorów smakowych i zapachowych. W przypadku każdego lokalu gastronomicznego dobry smak oraz świeżość produktów powinny być traktowane priorytetowo.


W związku z tym, że dla wielu restauracji bardziej opłacalne jest kupienie większej ilości składników w cenie hurtowej i przechowywanie ich, rośnie popularność dużych lodówek, szaf chłodniczych, a nawet chłodni.
Przechowywanie całej żywności w taki sposób, aby ta była świeża, smaczna, zdrowa i pożywna, wymaga użycia profesjonalnych urządzeń. Niezwykle ważną funkcją szafy chłodniczej jest możliwość ustawienia temperatury oraz wilgotności na poszczególnych sekcjach lub poziomach. Warzywa, owoce czy gotowe sałatki dobrze jest przechowywać w nieco wyższej wilgotności i temperaturze, niż np. ciasta lub półprodukty, którym nadmierna wilgoć może zaszkodzić. Dodatkowo warto zaopatrzyć się w odpowiednie pojemniki, pozwalające izolować poszczególne produkty – również dostępne w naszej ofercie.


Jak wybrać szafę chłodniczą?


Podczas wyboru szafy chłodniczej przede wszystkim powinno się zwrócić uwagę na jej przeznaczenie – inny model sprawdzi się w sklepie, a inny za barem czy w restauracji. Bardzo ważna jest pojemność, a także wymiary samego urządzenia. 


Trzeba tak dobrać sprzęt, by pomieścił wszystkie produkty. W tym przypadku trzeba mieć na względzie pojemność brutto (wyrażona w litrach objętość komory) oraz netto (wyrażona w litrach objętość komory po odjęciu objętości półek i innych elementów wewnętrznych). Do tego urządzenie musi też dać się go bez problemu ustawić w wybranym miejscu. W naszej ofercie dostępne są urządzenia o różnych wymiarach, dlatego każdy znajdzie odpowiedni wariant.


Kolejną ważną kwestią jest funkcjonalność. Szafa chłodnicza musi po prostu być praktyczna. Istotne jest m.in. jakie oferuje funkcje, ile ma drzwi czy jak jest zorganizowana w środku (czy półki są ruchome itp.). Szczególne znaczenie ma jednak zakres temperatur – im szerszy, tym lepiej, ponieważ sprzęt będzie bardziej uniwersalny. W szafach chłodniczych GastroProdukt można z powodzeniem przechowywać najróżniejsze produkty i to w tym samym czasie. Nasze sprzęty posiadają także specjalne udogodnienia, takie jak system No Frost (zapobiega gromadzeniu się szronu) czy system automatycznego odprowadzania skroplin z układu chłodniczego.


Nie bez znaczenia jest też trudność obsługi – urządzenie posiada panel sterowania, dlatego najlepiej, by był przejrzysty. Dzięki temu pracownicy bez problemu ustawią odpowiednie temperatury w poszczególnych sekcjach. Nasze szafy chłodnicze są wyjątkowo intuicyjne w obsłudze, dlatego nie sprawiają żadnych kłopotów podczas codziennego użytkowania. Kwestia ta ma ogromne znaczenie szczególnie w gastronomii, gdzie organizacja pracy bezpośrednio przekłada się na zarobki – odciążając pracowników można maksymalnie zwiększyć ich wydajność i produktywność.


Duży wpływ na komfort obsługi ma też poziom hałasu. Głośno pracujące urządzenie może męczyć czy nawet irytować, kiedy będzie się przy nim przebywać kilka godzin dziennie. Parametr ten jednak szczególnie ważny wtedy, gdy szafa chłodnicza ma zostać wystawiona w sklepie czy na sali – wtedy może też zrobić niemiłe wrażenie na gościach i klientach. W skrajnych przypadkach przeszkadza w rozmowach i rozprasza, psując klimat. Z tego względu posiadamy modele, które pracują na optymalnym, akceptowalnym poziomie decybeli.
Ważne jest również to, jak wygląda konserwacja sprzętu. Oferowane przez nas szafy chłodnicze zostały zaprojektowane taki sposób, aby ich czyszczenie nie sprawiało żadnych utrudnień. Dzięki systemowi automatycznemu odszraniania urządzenie pracuje całą dobę, bez żadnych problemów związanych z gromadzeniem się lodu w komorze. Przy odpowiedniej konserwacji właściwymi detergentami szafa chłodnicza będzie niezawodnie pracować przez wiele lat.


Jednym z najważniejszych kryteriów powinien być jednak rodzaj układu chłodzenia. Często można jeszcze spotkać urządzenia z chłodzeniem statycznym (tzw. grawitacyjnym), w których nie zachodzi cyrkulacja powietrza, ale konwekcja. Oznacza to, że naturalnie na górnych poziomach temperatura jest wyższa, niż w dolnej części. W takich lodówkach i szafach chłodniczych można przechowywać raczej tylko dość podobne do siebie towary. Co więcej, zazwyczaj ten typ urządzeń szybko się ociepla przy otwieraniu, co ma wpływ na zużycie prądu i wydajność.


Zdecydowanie bardziej uniwersalnym rozwiązaniem są modele z chłodzeniem dynamicznym, wyposażonym w specjalny system cyrkulacji. Pozwalają precyzyjnie utrzymać wskazaną temperaturę w wybranych sektorach, a do tego minimalizują straty przy otwieraniu – blokują ruch powietrza już przy ich uchyleniu. Są idealne do kuchni, zaplecz i magazynów, ponieważ można w nich przechowywać zróżnicowane produkty oraz zdają egzamin przy częstej eksploatacji.


Szafy chłodnicze z oferty GastroProdukt są najnowocześniejszymi urządzeniami, które posiadają najlepsze podzespoły i doskonale sprawdzają się w praktyce. Posiadamy zarówno modele z chłodzeniem statycznym, jak i dynamicznym, dlatego można dobrać odpowiedni wariant do swoich potrzeb.


Kupując profesjonalne wyposażenie koniecznie trzeba też zwrócić uwagę na jakość wykonania. Najlepsze są szafy chłodnicze ze stali nierdzewnej, które są trwałe i doskonale znoszą nawet intensywną eksploatację – są odporne na korozję, uszkodzenia mechaniczne, odbarwienia itp. Do tego bardzo łatwo da się utrzymać je w czystości, ponieważ powierzchnia stali hamuje rozwój groźnych mikrobów, a do tego można bez problemu myć ją nawet silnymi środkami chemicznymi oraz regularnie dezynfekować alkoholem.


Wybierając szafę chłodniczą dobrze jest także sprawdzić klasę energetyczną i klimatyczną. Pierwsze kryterium określa stopień zużycia energii, co jest niezwykle ważne. Sprzęt tego typu zwykle pracuje bez przerwy, stale pobierając prąd. Przez to może generować wysokie rachunki – szczególnie obecnie, w obliczu kolejnych podwyżek. Oferowane przez nas modele są oszczędne, dlatego są nie tylko stosunkowo tanie w utrzymaniu, ale też ekologiczne. Drugie kryterium odnosi się z kolei do tego, w jakich temperaturach otoczenia sprzęt będzie prawidłowo działał. W kuchni restauracji bywa gorąco przez piece, unoszącą się gorącą parę itp., dlatego dobrze mieć ten parametr na względzie.


Na koniec nie można też oczywiście zapomnieć o designie. Szafa chłodnicza na zaplecze czy do kuchni raczej będzie mieć minimalistyczną formę, ale model do wystawienia w lokalu powinien już raczej być reprezentatywny. Efektowne, przeszklone i podświetlone urządzenie skutecznie przyciągnie uwagę klientów i zachęci ich do zakupu. W GastroProdukt proponujemy najróżniejsze modele szaf chłodniczych – zarówno proste, uniwersalne warianty na zaplecze, jak i estetyczne modele, w których można atrakcyjnie eksponować produkty.


Dlaczego warto wybrać szafę chłodniczą GastroProdukt?


Szafa chłodnicza to urządzenie, które musi znaleźć się na wyposażeniu każdego miejsca, w którym przechowuje się żywność lub inne produkty przeznaczone do składowania w niższej temperaturze. W naszej ofercie można znaleźć profesjonalne urządzenia, które spełnią nawet najbardziej wygórowane oczekiwania.
Wybierając szafy chłodnicze i mroźnicze z oferty GastroProdukt stawiasz na najwyższą jakość, która jest potwierdzona przede wszystkim przez uznanie naszych Klientów. Jeśli chce się jak najlepiej prowadzić działalność, by móc oferować produkty i/lub świadczyć usługi na najwyższym poziomie, konieczny jest specjalistyczny sprzęt.


Producent zadbał o to, by każda szafa chłodnicza na warzywa, napoje czy mięso nie tylko zapewniała optymalne warunki termiczne do przechowywania żywności, ale także o to, by była przyjazna użytkownikom. Dlatego w naszych produktach znajdziesz takie udogodnienia, jak:

 

  • podświetlenie LED,
  • wygodny panel do sterowania temperaturą,
  • drzwi i obudowę z odpornego na uszkodzenia i łatwego w czyszczeniu materiału.


Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą naszych szaf chłodniczych. W razie potrzeby zachęcamy do kontaktu – nasza obsługa chętnie odpowiada na pytania oraz służy radą. Pomożemy Ci dobrać idealny sprzęt do Twojego lokalu. Postaw na profesjonalne, nowoczesne urządzenia najwyższej jakości!

Artykuły

Jaki okap gastronomiczny wybrać?

Okap gastronomiczny to profesjonalny sprzęt, przystosowany do pracy w wymagających warunkach. Pomaga pozbyć się oparów oraz nieprzyjemnych zapachów, ułatwiając pracę w kuchni.…
Zobacz więcej

Jak wybrać sprzęt do lokalu z kebabem?

Kebab jest jednym z najpopularniejszych fastfoodów w Polsce. Do przygotowania tego wschodniego przysmaku potrzebny jest specjalistyczny sprzęt. Jeśli ma być wydajny…
Zobacz więcej

Na co zwrócić uwagę przy wyborze mebli do kuchni gastronomicznej?

Ważnym wyposażeniem kuchni są nie tylko urządzenia, takie jak piece czy chłodziarki. Odpowiednie warunki pracy w dużej mierze można stworzyć z pomocą odpowiednich stołów i szaf,…
Zobacz więcej