Okap gastronomiczny to profesjonalny sprzęt, przystosowany do pracy w wymagających warunkach. Pomaga pozbyć się oparów oraz nieprzyjemnych zapachów, ułatwiając pracę w kuchni. Jeśli ma być najbardziej funkcjonalny, powinien być odpowiednio dopasowany do wymogów danego pomieszczenia. Podpowiadamy, jaki okap gastronomiczny wybrać!

Jaki okap gastronomiczny wybrać?

Przedsiębiorcy często nie wiedzą, jaki okap gastronomiczny wybrać. Skupiają się na kuchniach gazowych, chłodziarkach i innych elementach wyposażenia, niesłusznie bagatelizując ten sprzęt. Wyciągi są niezwykle ważne, ponieważ dzięki nim można zapewnić przyjazne warunki w kuchni, co ma ogromny wpływ na wydajność pracowników, a co za tym idzie, ilość i jakość przyrządzanego jedzenia.

Najważniejsze jest to, z czego jest wykonany okap. Do jego produkcji powinny być wykorzystane dobre gatunkowo, wytrzymałe materiały, takie jak m.in. stal nierdzewna i nowoczesne tworzywa sztuczne. Sprzęt będzie pracował codziennie przez wiele godzin, praktycznie bez przerwy, dlatego musi być odporny na intensywną eksploatację.

Warto mieć też na względzie kwestie związane z obsługą i konserwacją okapu gastronomicznego. Urządzenie powinno być intuicyjne w użytku oraz proste w czyszczeniu. Do tego dobrze, by producent zapewniał pełne wsparcie w zakresie wymiany filtrów oraz ewentualnych napraw. Wyposażenie kuchni w lokalu gastronomicznym musi być zawsze gotowe do pracy.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze okapu gastronomicznego?

Przy wyborze okapu gastronomicznego trzeba mieć na względzie kilka istotnych kryteriów. Przede wszystkim znaczenie ma kubatura pomieszczenia. Moc (a także wielkość) wyciągu decydują o tym, czy będzie w stanie na bieżąco odprowadzać wilgotne i tłuste opary oraz dym. Dobrze dobrany sprzęt gwarantuje zapewnienie optymalnych warunków w kuchni, bez zadymienia, nadmiernej wilgoci, osadzającego się wszędzie tłustego brudu i nieprzyjemnych zapachów.

Rozmiary okapu mają też znaczenie z tego względu, że powinien on obejmować wszystkie punkty grzewcze-oddające ciepło. W wielu sytuacjach konieczna jest inwestycja w kilka wyciągów albo specjalny, podłużny model, który zabezpieczy wszystkie stanowiska pracy.

Istotnym zagadnieniem jest również sposób montażu. Instalacja może być centralna, kiedy okap jest podłączony do kanału systemu wentylacyjnego budynku. Alternatywą jest instalacja lokalna, która jest podłączona bezpośrednio do systemu HVAC. Umożliwia lepszą kontrolę przepływu powietrza, ale jest nieco trudniejsza do wykonania. Rozwiązaniem jest montaż osobnego wentylatora.

Kupując okap gastronomiczny na pewno dobrze jest też kierować się tym, w jakie filtry i mechanizmy jest wyposażony. Wyjątkowo skuteczne są np. labiryntowe łapacze tłuszczu, wmontowane w np. GP | Okap przyścienny skrzyniowy + filtry + wentylator | 1000x1000x525(h)mm. Skutecznie wyłapują tłuste opary, a przy tym są bardzo proste w czyszczeniu – można myć je w zmywarce. Zmniejszają częstotliwość czyszczenia wentylacji, a do tego minimalizują ryzyko samozapłonu tłuszczu w okapie i kanałach wyciągowych.

Nie bez znaczenia jest też kształt urządzenia. Popularne są okapy przyścienne skośne z wentylatorem, które ze względu na swój kształt pozwalają zaoszczędzić nieco miejsca w kuchni. Do tego są nieco skuteczniejsze w wyprowadzaniu oparów w górę. Bardzo uniwersalnym rozwiązaniem są okapy centralne skrzyniowe z wentylatorem. Są nieco solidniejsze, ale przez to trochę większe. Wiele zależy jednak od tego, ile ma się dostępnego miejsca w pomieszczeniu.

Gdzie kupić okap gastronomiczny?

Okap gastronomiczny najlepiej kupić od doświadczonego producenta, który specjalizuje się w wytwarzaniu takich urządzeń. Profesjonalny sprzęt, zaprojektowany we współpracy ze specjalistami z branży jest odpowiednio dostosowany do faktycznych potrzeb kucharzy. Doskonale radzi sobie nawet w ekstremalnych warunkach, przez wiele lat zachowując swoje funkcje i estetyczny wygląd.

Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą okapów gastronomicznych od GastroProdukt. W naszym katalogu dostępne są rozmaite modele specjalistycznych urządzeń, różniące się od siebie wymiarami, parametrami technicznymi, kształtem i sposobem montażu.

W razie potrzeby chętnie służymy radą i odpowiadamy na wszystkie pytania. Nasi konsultanci z przyjemnością pomogą dobrać idealny wariant, a nawet zestaw idealnie współpracujących ze sobą urządzeń.

Postaw na niezawodny, solidny okap gastronomiczny. Zadbaj o komfort i bezpieczeństwo swoich pracowników, by mogli w pełni skupić się na przygotowywaniu wyśmienitych dań!