Stacja mycia naczyń jest niezwykle ważnym miejscem na zapleczu lokalu gastronomicznego. Od urządzeń tego typu zależy estetyka, higiena i bezpieczeństwo serwowanych posiłków, co ma ogromny wpływ na wizerunek lokalu oraz jego zgodność z wymogami nałożonymi przez m.in. BHP czy sanepid. Podpowiadamy, jaką zmywarkę gastronomiczną kupić!

Rodzaje zmywarek gastronomicznych – co wybrać?

Wybór zmywarki gastronomicznej przede wszystkim należy zacząć od poznania rodzajów tego sprzętu. Najczęściej spotykanymi odmianami urządzeń są:

  • zmywarki uniwersalne – przeznaczone do mycia sztućców, talerzy i szkła. Popularne rozwiązane, szczególnie często spotykane w mniejszych lokalach;
  • zmywarki do szkła (tzw. zmywarki barowe) – przeznaczone go mycia szklanych naczyń, takich jak m.in. szklanki, kieliszki, kufle czy pokale; ich parametry i funkcje są dostosowane do czyszczenia delikatniejszych naczyń; jak sama nazwa wskazuje, powszechne w barach;
  • zmywarki kapturowe – przeznaczone do wydajnego i szybkiego mycia większej ilości naczyń, a także większych garnków, pojemników GN czy tac; zwykle wykorzystywane w dużych restauracjach, stołówkach itp.
  • zmywarki do garów i tac – przeznaczone do mycia wyjątkowo dużych garnków, pojemników GN, naczyń i tac; zazwyczaj spotykane w kuchniach dużych lokali gastronomicznych albo w przemyśle spożywczym;
  • zmywarki tunelowe – przeznaczone do mycia naczyń w sposób masowy (kosze z naczyniami przesuwają się na specjalnej taśmie, na której są myte, płukane, wyparzane i suszone); najczęściej używane w kuchniach szpitalnych czy zakładowych.

Rodzaj zmywarki gastronomicznej powinien być dobrany do charakteru prowadzonego lokalu i tego, jak wielu klientów obsługuje w ciągu dnia. Przed zakupem sprzętu warto wykonać szacunkowe obliczenia albo poradzić się ekspertów.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie zmywarki gastronomicznej?

Na rynku dostępnych jest wiele modeli zmywarek gastronomicznych, różniących się od siebie wymiarami, parametrami i funkcjami. Sprzęt tego typu musi mieć przede wszystkim odpowiednią wydajność, by był praktyczny. Do tego powinien fizycznie mieścić się w wyznaczonym dla niego miejscu. Co jednak jest jeszcze istotne? Na pewno dobrze jest mieć na względzie m.in.:

  • zasilanie – standardowo sprzęt jest podłączany do zasilania 230 V. Czasami można znaleźć modele przystosowane do 400 V, które umożliwia szybsze nagrzewanie. Jeśli ma się możliwość podłączenia do odpowiednio przystosowanego gniazda, warto się zdecydować na taki wariant ze względu na oszczędność czasu i energii;
  • pompa odpływu – jeśli w lokalu nie ma odpływu umieszczonego w podłodze, konieczny jest sprzęt z pompą odpływu; przydatny jest także specjalny zawór zwrotny zapobiegający cofaniu się brudnej wody;
  • dozowniki – większość zmywarek ma wmontowany dozownik płynu nabłyszczającego, ale nie we wszystkich uwzględniono dozownik detergentu. Oba rozwiązania są niezwykle praktyczne i zapewniają dokładne domycie i wypielęgnowanie naczyń;
  • moc pompy myjącej – im jest większa, tym sprzęt jest skuteczniejszy. Przy tym znaczenie ma ciśnienie (najlepiej min. 2 bary). Jeśli urządzenie nie spełnia takich wymogów, powinien posiadać specjalną pompę wspomagającą płukanie;
  • jakość wody – urządzenia zwykle nie są wyposażone w system uzdatniania, dlatego przed założeniem zmywarki należy sprawdzić twardość wody. Jeśli parametr jest większy niż 6 st. w skali niemieckiej, konieczne jest dokupienie filtra lub uzdatniacza (tzw. zmiękczacza). W przeciwnym razie odkładający się kamień będzie zwiększał ryzyko uszkodzenia sprzętu.

Oczywiście przy tym dobrze jest zwrócić uwagę na jakość wykonania samego sprzętu. Urządzenie powinno być wyprodukowane z dobrych gatunkowo, odpornych materiałów, takich jak m.in. stal nierdzewna i nowoczesne tworzywa sztuczne.

Gdzie kupić zmywarkę gastronomiczną?

Zmywarkę gastronomiczną najlepiej kupić u producenta, który specjalizuje się w tworzeniu i dostarczaniu profesjonalnego sprzętu przemysłowego. Tylko wtedy ma się pewność, że wybrany model spełni wszystkie oczekiwania, a zarazem będzie zgodny z wszelkimi przepisami i wymogami.

Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą GastroProdukt. Znajdziesz u nas takie modele, jak np. GP | Zmywarko Wyparzarka Gastronomiczna do Naczyń "STRONG PRO EVO" 500 + Pakiet MEGA | 400V

Urządzenie idealnie sprawdza się w m.in. stołówkach, barach, restauracjach i innych punktach gastronomicznych. Posiada świetne parametry, nowoczesny design, a także wiele praktycznych funkcji. Nie tylko myje, ale też dokładnie wyparza naczynia.

W razie pytań zachęcamy do kontaktu. Nasi konsultanci chętnie wszystko wyjaśnią i pomogą dobrać najlepszy sprzęt. Zadbaj o podstawy – zainwestuj w wyposażenie najwyższej jakości!