Nowoczesne urządzenia to podstawa w każdej kuchni gastronomicznej. Ogromne znaczenie ma nie tylko sprzęt do pieczenia, smażenia i gotowania, ale też chłodzenia potraw. Niezwykle ważnym zagadnieniem jest bowiem odpowiednie przechowywanie żywności. Jakie urządzenie powinno znaleźć się w każdym lokalu? Wyjaśniamy, czym jest schładzarka szokowa i dlaczego warto z niej korzystać!

Schładzarka szokowa – jak działa?

Schładzarki i zamrażarki szokowe są profesjonalnymi urządzeniami chłodniczymi, które pozwalają błyskawicznie schłodzić i/lub zamrozić żywność. Z ich pomocą da się szybko obniżyć temperaturę także świeżo przygotowanych potraw, umożliwiając ich bezpieczne przechowywanie. Sprzęt tego typu jest wręcz obowiązkowym elementem wyposażenia m.in. restauracji, stołówki, firmy cateringowej czy zakładu produkcji żywności.

Podczas mrożenia żywności zawarte w niej cząsteczki wody ulegają krystalizacji, zamieniając się w lód. W zwykłej zamrażarce proces ten zajmuje kilka godzin, co sprawia, że kryształy są wyjątkowo duże i rozrywają tkanki jedzenia. Ma to negatywny wpływ na wygląd oraz konsystencję potraw, a także pozbawia je części składników odżywczych.

Schładzarka szokowa błyskawicznie schładza i zamraża żywność, przez co kryształy są stosunkowo niewielkie, a składniki i gotowe potrawy zachowują swoje pierwotne właściwości oraz walory estetyczne. Tak przygotowane produkty mogą być łatwo i bezpieczne przechowywane w standardowych chłodziarkach czy zamrażarkach.

Schładzarki szokowe mają zwykle formę niewielkich szafek, do których wkłada się standaryzowane pojemniki GN. We wnętrzu znajdują się wentylatory o dużej mocy, które błyskawicznie i równomiernie rozprowadzają zimne powietrze w komorze. W ten sposób żywność zostaje szybko schłodzona i/lub zamrożona.

Dlaczego warto korzystać ze schładzarki szokowej?

Schładzarka szokowa jest są wręcz niezbędna w każdej nowoczesnej kuchni. Dzięki niej przechowywanie produktów spożywczych i gotowych potraw jest o wiele łatwiejsze, szybsze i bezpieczniejsze.

Żywność przez dłuższy czas utrzymująca niesprzyjającą temperaturę (od 5°C do 70°C) stanowi idealne środowisko dla rozwoju rozmaitych mikrobów, m.in. bakterii i grzybów. Z czasem może stać się nieprzystosowana do konsumpcji, co przyczynia się do marnowania jedzenia i strat finansowych, nie wspominając o tym, że w przypadku niedopatrzenia stanowi zagrożenie dla obsługi oraz klientów.

Szybkie schłodzenie czy zamrożenie żywności hamuje rozwój mikroorganizmów, wydłużając okres przydatności do spożycia.

Korzystanie ze schładzarek nie tylko gwarantuje bezpieczeństwo, ale też pomaga na dłużej zachować wygląd, jędrność, soczystość, smak i zapach produktów oraz dań. Dzięki temu wspaniale się prezentują, spełniając wszelkie normy oraz oczekiwania klientów.

Bardzo ważną kwestią jest też to, że dzięki schładzarkom i zamrażarkom szokowym obsługa może zaoszczędzić sporo czasu oraz miejsca na stanowisku pracy. Gorące dania nie muszą stać na stołach czy regałach, by wystygnąć i nie muszą godzinami leżeć w zamrażarce, by zamarznąć.

Najlepszym rozwiązaniem jest wybór urządzenia typu 2w1, takiego jak np. GP | Schładzarko-zamrażarka szokowa 3 x GN 1/1 ITLV03MASTER. Sprzęt oferuje schładzanie szokowe do +3°C 14 kg oraz zamrażanie szokowe do ‐18°C 11 kg.

Gdzie kupić schładzarkę szokową?

Schładzarkę szokową warto kupić od producenta specjalistycznego, profesjonalnego sprzętu dla gastronomii. Takie urządzenia są wykonane z najwyższej jakości materiałów (m.in. dobrej gatunkowo stali nierdzewnej) oraz są tak zaprojektowane, by były jak najłatwiejsze w obsłudze, czyszczeniu i konserwacji. Do tego są wydajne i odporne na intensywną eksploatację, przez co są praktycznie niezawodne.

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą GastroProdukt. Posiadamy szeroki wybór schładzarek i zamrażarek szokowych o różnych pojemnościach, wymiarach i parametrach technicznych. Zainwestuj w nowoczesny sprzęt, który pomoże Ci usprawnić pracę w kuchni oraz podnieść jakość serwowanych dań!