Nowoczesny, profesjonalny sprzęt do obróbki termicznej to serce profesjonalnej kuchni gastronomicznej. Pewne urządzenia są jednak szczególnie przydatne ze względu na swoje unikalne funkcje oraz szeroki zakres zastosowania. Przedstawiamy zalety i możliwości pieców konwekcyjnych!

Zalety pieców konwekcyjnych

Piec konwekcyjny wykorzystuje specjalne wentylatory, które wywołują zjawisko konwekcji – ciepło jest przekazywane poprzez stały ruch nagrzanego powietrza, krążącego w komorze. Z ich pomocą można znacznie szybciej poddać obróbce termicznej rozmaite produkty spożywcze, m.in. mięsa, ryby i owoce morza, warzywa czy wypieki z ciasta.

Do największych zalet pieca konwekcyjnego zaliczają się:

  • duże możliwości w zakresie obróbki żywności (m.in. pieczenie, grillowanie, smażenie, blanszowanie, pieczenie z sondą, gotowanie, regeneracja),
  • możliwość przygotowywania dużych ilości jedzenia naraz,
  • szybsze przyrządzanie potraw,
  • optymalne zużycie energii elektrycznej/gazu,
  • zmniejszenie ilości tłuszczu zużywanego do przygotowywania potraw (co jest oszczędne, a do tego zdrowe),
  • solidna konstrukcja, odporna na intensywną eksploatację,
  • oszczędność miejsca w kuchni,
  • intuicyjne sterowanie,
  • prosta obsługa i czyszczenie.

Z pomocą pieców konwekcyjnych można maksymalnie zwiększyć wydajność kuchni, co pozwala wydawać więcej posiłków i obsługiwać więcej klientów. Ponieważ są przy tym stosunkowo tanie w utrzymaniu (zużywają mało prądu/gazu i są praktycznie niezawodne), ich zakup szybko się zwraca oraz przyczynia się do generowania lepszych zarobków.

Dlaczego warto korzystać z pieców konwekcyjnych?

Piece konwekcyjne ułatwiają codzienną pracę kuchni oraz pomagają wyraźnie podnieść jakość serwowanych dań. Ze względu na profesjonalny sposób obróbki cieplnej lepiej się prezentują, a do tego są bardziej soczyste, jędrne, aromatyczne i pełne smaku. Ze względu na mniejsze użycie tłuszczu są przy okazji zdrowsze, na co zwraca uwagę coraz więcej klientów.

Piec konwekcyjny jest nowoczesnym urządzeniem, które posiada wiele przydatnych funkcji. Najlepsze modele mają wbudowaną książkę kucharską, czyli system umożliwiający wgrywanie autorskich przepisów. Dzięki temu można zaprogramować czas, temperaturę i wszystkie inne parametry pieczenia – co jest ogromnym ułatwieniem przy dużej rotacji obsługi.

Największym plusem pieców konwekcyjnych jest to, że pozwalają szybciej przygotować duże ilości żywności. Co więcej, nie ma przeszkód do łączenia różnych rodzajów produktów, np. ryb, warzyw i pieczywa. Specjalne wentylatory zapobiegają mieszaniu się zapachów na poszczególnych piętrach. W ten sposób da się zaoszczędzić naprawdę dużo czasu. Nikt nie lubi zbyt długo czekać na zamówione danie, a wiele potraw najlepiej wydawać świeżo po przyrządzeniu. Z takim sprzętem jak najbardziej jest to możliwe.

Gdzie kupić piec konwekcyjny?

Piec konwekcyjny najrozsądniej kupić od sprawdzonego producenta, który posiada wieloletnie doświadczenie w wytwarzaniu urządzeń do profesjonalnej gastronomii. Wtedy ma się pewność, że sprzęt jest wykonany z dobrych gatunkowo materiałów, polegał różnym testom oraz spełnia wszystkie wymogi i normy.

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą GastroProdukt. Nasze modele są wyposażone w m.in. wentylatory z autorewersem, sondę trzypunktową, czy funkcję multicookingu. Posiadamy sprzęt w różnych wymiarach, także w kompaktowych, dlatego doskonale sprawdzą się nawet w niedużym lokalu.

W naszym katalogu znajdziesz wyjątkowo nowoczesne warianty, takie jak np. Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX - 6 x 1/1GN | 600x400mm - CAMPIELLO | DIGITAL + System Myjący. Posiada cyfrowy panel sterowania z 2,4-calowym wyświetlaczem LCD, a także może być kontrolowany z poziomu urządzenia mobilnego (smartfona lub tabletu) poprzez połączenie Wi-Fi.

Masz jakieś pytania? Skontaktuj się z nami! Nasi konsultanci chętnie wszystko wyjaśnią oraz pomogą Ci dobrać odpowiedni sprzęt do Twojego lokalu. Zdecyduj się na wydajny, ekonomiczny, bezpieczny i niezwykle funkcjonalny piec konwekcyjny!